• Gratis verzenden vanaf € 75,-
  • Levertijd binnen 1 tot 3 werkdagen
Doterra home » Blog » Harde zeep versus synthetische zeep

Harde zeep versus synthetische zeep

Zeep is iets wat we al eeuwen gebruiken. Het eerste gevonden recept dateert uit 2200 voor Christus. Tijdens de middeleeuwen was zeep zelfs een luxeproduct.  Tijdens de industriële revolutie kwam hier een einde aan omdat er een massaproductie ontstond van zeep.  Daardoor werd zeep voor iedereen toegankelijk.

 

Harde zeep, doterra essentiele olie, synthetiische zeep, milieu , huidverzorging

Echte zeep is een combinatie van vet of olie en loog. Loog is niet direct de substantie waar je aan denkt als je zeep maakt maar is nodig om het verzepingsproces van de vetten of oliën op gang te brengen. Door Sodium Hydroxide in water op te lossen krijg je loog.  Zeep is dus in essentie iets heel simpels. Het is vervolgens aan de zeepmakers om er zelf hun eigen touch aan te geven. Denk hierbij aan het toevoegen van essentiële oliën, kruiden en of bloemen.

Is natuurlijke zeep beter dan synthetische zeep

 

Zeep is qua populariteit bezig met een comeback.  Ze zijn niet alleen handig maar ook nog eens een lust voor het oog en als je het leuk vindt ook eenvoudig zelf te maken. Daarnaast is een natuurlijke zeep beter voor je huid dan de synthetische vaak vloeibare zepen. 

Synthetische zepen bevatten vaak veel chemische ingrediënten die je huid uitdrogen.  Een droge huid is vatbaarder voor irritaties van buitenaf en daarom geven ze dus helemaal niet de verzorging die je denkt.  Daarnaast bevatten synthetische zepen veel water en  daardoor ook veel conserveringsmiddelen. Wanneer een product water bevat, moet er namelijk een conserveringsmiddel worden toegevoegd om te voorkomen dat er schimmels ontstaan. De  synthetische zeep is samen met zijn verpakking ook niet goed voor het milieu. 

De harde natuurlijke zeep daarentegen bevatten alleen natuurlijke ingrediënten. Dit zijn allemaal actieve stoffen die een toegevoegde waarde hebben voor de verzorging van huid en haar.  Daarbij drogen ze zelf op waardoor schimmels geen kans krijgen.  Een harde zeep is ook niet oneindig houdbaar.  De zeep zal zijn reinigende functie niet verliezen maar zal uiteindelijk misschien niet meer zo lekker ruiken of uitzien.  Dat ligt er een beetje aan wat er is toegevoegd aan kruiden en oliën.  Kruiden verkleuren na verloop van tijd en als je een oude olie gebruikt zal deze ook eerder bederven.  Laat de zeep dus lekker rondom aan de lucht drogen waardoor je lang van je zeep kunt genieten.

Zeep kan ook als shampoo worden gebruikt. Ze noemen dit ook wel haarzeep of shampoobars. Ook deze kun je zelf maken.  Je kunt hier essentiële oliën aan toevoegen die je haar verzorgen.  Denk daarbij aan bijvoorbeeld Rozemarijn olie om je haar te versterken en je hoofdhuid te zuiveren of Roman Chamomile om de verzorging van je haar te ondersteunen. 

Kort samengevat.  Harde zeep is beter voor je huid, je doet er langer mee en daardoor goedkoper dan een synthetische zeep. Je werkt mee aan een schoner milieu omdat zeep niet in plastic wordt verpakt.  Daarbij kun je op zoek gaan naar dat zeepje wat jouw huid nodig heeft.  Kies de zeep met die verzorgende eigenschappen waar jij naar op zoek bent.  

Het is dus zeker de moeite waard om op zoek te gaan naar een lekker natuurlijk zeepje. 

 


«