• Gratis verzenden vanaf € 75,-
 • Levertijd binnen 1 tot 3 werkdagen
Doterra home » Blog » Wat zijn de bestanddelen van Essentiele Olie (Deel 2)

Wat zijn de bestanddelen van Essentiele Olie (Deel 2)

Een andere manier om essentiële oliën te karakteriseren is op basis van functionele groepen.  Functionele groepen zijn afzonderlijke groepen van atomen in een molecuul.  Ze hebben karakteristieke eigenschappen die zichzelf manifesteren ongeacht de ander atomen in het molecuul.

 

Monoterpenen de bestanddelen van essentiele olie, monoterpenen, sesquiterpenen, doterra, limoneen, linalool, etherische olie

 

Er zijn meer dan 20 verschillende functionele groepen in organisch chemie, maar er zijn slechts 8 functionele hoofdgroepen in etherische oliebestanddelen.

De functionele groepen in etherische oliën zijn:

 • Alcoholen
 • Aldehyden
 • Alkenen
 • Ketonen
 • Esters
 • Ethers
 • Fenolen 
 • Fenylpropenen

De functionele groepen en koolstofatomen zijn twee afzonderlijke kenmerken van aromatische verbindingen. Dit betekent dat een molecuul zowel een monoterpeen als een alcohol kan zijn. Zo zijn er moleculen die bijvoorbeeld sesquiterpeen alcoholen zijn, monoterpeen aldehyden en sesquiterpeen ketonen. Elke combinatie van terpeen en de functionele groep vertegenwoordigt zijn eigen unieke klasse van moleculen. 

Alcoholen

Een alcohol groep bestaat uit een zuurstofatoom gebonden aan zowel de koolstofatomen aan het ene uiteinde en een waterstofatoom aan het andere uiteinde. Over het algemeen hebben alcoholmoleculen namen die eindigen op de achtervoegsel –ol. Bijvoorbeeld menthol, terpinen-4-ol, citronellol, geraniol, en linalool zijn voorbeelden van monoterpeenalcoholen. Santalol, isovalencenol, khusimol, cedrol (ook bekend als eudesmol), en patchoulol (ook bekend zoals patchouli-alcohol) zijn sesquiterpeen-alcoholen. Een uitzondering op deze naamgevingsregel is de verbinding eucalyptol, wat eigenlijk een epoxide is (een soort ether).

Eigenschappen van alcoholhoudende bestanddelen

 • Aromatisch: De ontspannende aroma's, helpen bij het kalmeren van angstige gevoelens. Bekend om hun reinigende eigenschappen.
 • Topisch: Ondersteunt een jong en gezond uitziende huid.
 • Ingenomen: Bij inwendig gebruik ondersteunt het  de bloedsomloop en kalmeert het zenuwstelsel.

Oliën rijk aan monoterpeenalcoholen zijn bijvoorbeeld Melaleuca, Geranium, Koriander, basilicum en lavendel.  Oliën rijk aan sesquiterpenen zijn bijvoorbeeld Sandelhout, Vetiver, Cedarhout en Patchouli. 

Aldehyden

Een aldehyde groep wordt gekenmerkt door een koolstof dubbel gebonden aan een zuurstof, waarbij hetzelfde koolstofatoom ook gebonden is aan zowel een waterstofatoom als een andere koolstof in de belangrijkste deel van het molecuul. Aldehyde moleculen hebben meestal namen die eindigen op het –al of –aldehyde. Geranial, neral, kaneelaldehyde, komijn, en decenal zijn voorbeelden van monoterpeen aldehyden. Santalal, farnesal en valeranal zijn voorbeelden van sesquiterpeen aldehyden. Sesquiterpeen aldehyden komen veel minder vaak voor dan monoterpeen aldehyden.

Eigenschappen van de aldehyde groep:

 • Aromatisch: Kalmerend, ontspannend en beschermend. 
 • Topisch: Kan de verschijning van puistjes verminderen en laat de huid er gezond uitzien. Aldehyden ondersteunen een goede mondgezondheid en hygiëne en zorgen voor een verwarmend gevoel voor de huid.
 • Ingenomen: Wanneer inwendig genomen ondersteunt het de gezondheid van de cardiovasculaire, spijsvertering, immuunsysteem en het zenuwstelsel.

Veel essentiële oliën bevatten veel van aldehyden en staan er ook bekend om dat ze een gezond metabolisme ondersteunen. 

Oliën rijk aan monoterpeen aldehyden: kassieboom, kaneel, melisse, Citroengras en limoen

Alkenen

Alkeenmoleculen hebben meestal namen die eindigen op het achtervoegsel - een. Zo zijn alfa-pineen, sabineen, limoneen en gammaterpineen voorbeelden van monoterpeenalkenen. Germacrene D, bèta-caryofylleen, zingibereen en alfa-cedreen zijn voorbeelden van sesquiterpeen-alkenen. Monoterpeen en sesquiterpeen alkenen staan ​​bekend om hun antioxiderende eigenschappen. Het grote aantal dubbele bindingen en de het bestaan ​​van ringstructuren in deze moleculen maakt ze uitstekend in het accepteren van de eenzame elektronen in vrije radicalen.

Eigenschappen van alkeen:

 • Aromatisch: Veel unieke en aangename geuren
 • Topisch: Antioxiderende voordelen voor de huid en de weefsels.
 • Ingenomen: Wanneer ingenomen heeft het een antioxiderend effect op interne organen, het zenuwstelsel, het immuunsysteem, de spijsvertering, de voortplanting, en bloedsomloop 

Oliën met een hoog gehalte aan monoterpeen-alkenen: wierook, douglasspar, blauw Boerenwormkruid, Citroen en Wilde Sinaasappel. Oliën rijk aan sesquiterpeen-alkenen: Ylang Ylang, zwarte peper, Copaiba, Melissa en Ginger 

Ketonen

Een keton is een molecuul met een koolstofatoom dubbel gebonden aan een zuurstofatoom. De twee koolstofatomen mogen niet worden gebonden op andere atomen dan koolstof (of waterstof). Keton moleculen hebben meestal namen die eindigen met het achtervoegsel –een. Bijvoorbeeld, menthone (menthon) en carvone (carvon) zijn ketonen. Kamfer is ook een opmerkelijke keton waarvan de naam afwijkt. Veel sesquiterpenen bevatten ketonen. Jatamansone, rotundone, mustakone, faurinone, davanone, en leptospermoon zijn de namen van een paar sesquiterpeen ketonen.

Eigenschappen van ketonen:

Aromatisch: Sommige werken stimulerend en opbeurend, andere zijn stabiliserend en aardend. Sommige ketonen kunnen open luchtwegen ondersteunen.

Topisch: De afstotende eigenschappen kunnen helpen om de huid er schoon uit te laten zien

Ingenomen: Dit varieert van geval tot geval. De meeste monoterpeenketonen ondersteunen de spijsverterings-, gastro-intestinale en zenuwstelselfuncties. Sesquiterpeenketonen worden over het algemeen niet aanbevolen voor intern gebruik.

Oliën rijk aan monoterpeenketonen: groene munt, dille, pepermunt, Geranium en karwij.  Oliën rijk aan sesquiterpeenketonen: nardus (

Spikenard), wierook

Esters

Een ester is een functionele groep die het resultaat is van de reactie tussen een alcohol en een zuur. Esters hebben een centraal koolstofatoom die dubbel gebonden is aan een zuurstofatoom, enkelvoudig gebonden aan de ruggengraat en enkelvoudig gebonden aan een tweede zuurstofatoom  Deze tweede zuurstofatoom is aan de andere kant gebonden aan een korte koolwaterstof ketting. Deze korte kettingen zijn meestal een, twee of drie koolstoffen lang. Omdat er twee zijn koolstofketens zijn in een ester molecuul hebben ze meestal namen van twee woorden. Het tweede woord heeft het achtervoegsel –ate. Linalyl acetaat, methylamyl-angelaat, benzyl acetaat, bornylacetaat, nerylacetaat, methyl thujaat en methylsalicylaat zijn voorbeelden van monoterpeenesters gevonden in etherische oliën. Sesquiterpeenesters zijn vrij zeldzaam in massage oliën.

Eigenschappen van esters: 

 • Aromatisch: Wanneer verneveld werkt het ontspannend, rustgevend, balancerend.
 • Topisch: Op de huid aangebracht verjongt het de huid en kalmeert het de weefsels. 
 • Ingenomen: Sommige esters  ondersteunen de gezondheid van het cardiovasculaire, immuunsysteem, zenuwstelsel en spijsverteringsstelsel. Andere esters worden niet aanbevolen voor interne consumptie.

Oliën met een hoog gehalte aan monoterpeenesters: lavendel, roomse kamille, Helichrysum, Arborvitae en Wintergreen 

Ethers

Een ether is een molecuul met een zuurstofatoom gebonden tussen twee koolstofatomen. Om een ​​ether te zijn mogen de twee flankerende koolstofatomen slechts een conectie hebben met andere koolstofatomen (of waterstof). Ethers worden soms aangetroffen in de belangrijkste koolstofketen of in ringstructuren,. Dit ziet eruit alsof zuurstof een koolstof heeft vervangen in de ruggengraat. Ze zijn ook te vinden in de perifere delen van sommige moleculen. De monoterpeen ether eucalyptol, ook wel bekend als 1,8-cineol, is de meest voorkomende ether gevonden in essentiële oliën. Anisole is een andere gewone monoterpeen ether. Sesquiterpenen bevatten eerder ether groepen. Bijvoorbeeld curzerene en furanoeudsema-1,3-dieen zijn twee sesquiterpeenethers.

Eigenschappen van ether:

Aromatisch: kalmeert de emoties, bevordert vrije luchtwegen

Topisch: Heeft reinigende eigenschappen, helpen het uiterlijk van de huid te verbeteren

Ingenomen: Varieert van geval tot geval. Sommige ethers bieden antioxiderende ondersteuning en kunnen ook een goed immuunsysteem ondersteunen Andere ethers worden niet aanbevolen voor interne consumptie.

Oliën rijk aan monoterpeenethers: kardemom, eucalyptus. Oliën rijk aan sesquiterpeenethers: Mirre en Vetiver

Fenolen

Fenolen zijn een speciaal subtype van alcoholen. Een fenol is een alcoholgroep (een zuurstof en een waterstof) bevestigd aan een benzeenring Een benzeenring heeft zes koolstofatomen gerangschikt in een zeshoekig patroon en hebben precies drie dubbele bindingen in de ring. Omdat fenolen alcoholen zijn eindigen hun namen ook met het achtervoegsel –Ol. Thymol, carvacrol en eugenol zijn de meest voorkomende monoterpeenfenolen. Sesquiterpeenfenolen zijn tamelijk ongebruikelijk.

Eigenschappen van fenol:

Aromatisch: Stimulerend aroma

Topisch: Heeft krachtige reinigende eigenschappen op huid en oppervlakten

Ingenomen: Heeft antioxiderende eigenschappen, ondersteunen de goede werking van cardiovasculaire, bloedsomloop-, spijsverterings-, gastro-intestinale, immuun-, zenuw- en ademhalingssystemen.

Oliën rijk aan monoterpeenfenolen: tijm, oregano, kruidnagel, kaneelschors en basilicum

Fenylpropenen
 
Een fenylpropeengroep is gekenmerkt door een koolstof in een benzeenring gebonden aan een tweede koolstof dat dan is gebonden aan een derde koolstof met een dubbele binding. De derde koolstof is enkelvoudig gebonden aan een vierde koolstof aan het einde van de ketting. Fenylpropenen worden meestal gevonden in monoterpeen verbindingen, maar ze zijn niet gebruikelijk in de meeste essentiele oliën. Anethol en chavicol (ook bekend als estragol) zijn de twee meest voorkomende fenylpropenen.
 
Eigenschappen van fenylpropeen:
 
 • Aromatisch: stimulerend aroma
 • Topisch: geeft ondersteuning aan de algehele gezondheid en het uiterlijk van de huid
 • Ingenomen: kan het cardiovasculaire systeem ondersteunen en bevorderd een gezonde doorbloeding 

Oliën met een hoog gehalte aan monoterpeenfenylpropeen: Venkel, Mirte, Anijs, Steranijs en basilicum


«   »