• Gratis verzenden vanaf € 75,-
 • Levertijd binnen 1 tot 3 werkdagen
Doterra home » Blog » Wat zijn de bestanddelen van Essentiele Olie (Deel 1)

Wat zijn de bestanddelen van Essentiele Olie (Deel 1)

Op het moment dat je nieuwsgierigheid gewekt is als het gaat om essentiële olie wil je er misschien ook wat meer over weten.  Hoe komt het nu dat een olie een effect heeft op ons doen en laten? Hoe komt het dat een olie kan helpen bij onze dagelijkse lichamelijke ongemakken? 

 

Monoterpenen de bestanddelen van essentiele olie, monoterpenen, sesquiterpenen, doterra, limoneen, linalool, etherische olie

 

Vroeger waren alle culturen alleen afhankelijk van alles wat de natuur te bieden had.  Dat is naar de achtergrond geraakt op het moment dat er voor ieder kwaaltje een goedkopere synthetische oplossing op de markt kwam.  Onze altijd snel in beweging zijnde maatschappij zoekt snelle oplossingen.  We moeten immers door.  Gelukkig wordt de groep die een natuurlijke oplossing zoekt steeds groter.  En dat is ook de groep die onze kinderen kennis laten maken met andere oplossingen dan het pakje paracetamol. En dat is heel goed.  Maar hoe zit dat dan precies?  Daarvoor zullen we moeten gaan kijken naar de olie op molecuulniveau. De zogenaamde terpenen.

Terpenen (aromatische stoffen) komen in duizenden planten voor en beïnvloeden de geur en de smaak van een plant. Terpenen zijn allemaal afgeleid van eenzelfde precursor (uitgangsstof) die bekend staat onder de naam isopentenyl-difosfaat (IPP). Dit is een biologische stof die uit azijnzuur wordt gevormd en uit vijf koolstofatomen is opgebouwd. De stof komt voor als een vluchtige zeer licht ontvlambare kleurloze vloeistof met een typerende geur, die onoplosbaar is in water. 

Op basis van het aantal koolstofatomen (C) kunnen terpenen als volgt worden ingedeeld. Hierbij geeft het voorvoegsel in de naam het aantal terpeen eenheden aan die nodig zijn om een molecuul op te bouwen. Hemiterpenen worden tot halve terpenen met vijf koolstofatomen (C5) gerekend. Mono staat voor 1, sesqui betekent 1,5, di staat voor 2, enzovoort.

 • Hemiterpenen (C5)
 • Monoterpenen (C10)
 • Sesquiterpenen (C15)
 • Diterpenen (C20)
 • Sesterterpenen (C25)
 • Triterpenen (C30)
 • Sesquarterpenen (C35)
 • Tetraterpenen (C40)
 • Polyterpenen (>C40)

De terpenen met een hoger aantal koolstofatomen bevinden zich vooral in hars, was en rubber, terwijl mono- en sesquiterpenen belangrijke bestanddelen van essentiële olie zijn. Een voorbeeld van een polyterpeen is isopreenrubber terwijl carotenen, zoals bijvoorbeeld bèta-caroteen uit wortelen, tot tetraterpenen worden gerekend. Een bekende monoterpeen is limoneen, dat onder andere in citrusvruchten voorkomt.

De monoterpenen (C10H16) zijn de veel voorkomende terpenen in Essentiele Oliën. Ieder molecuul bevat 10 Koolstof- en 16 Waterstofatomen.  Wanneer je bijvoorbeeld door een dicht bos wandelt word je omringt door monoterpenen en sesquiterpenen.  Onderzoekers hebben ontdekt dat bossen een verbazingwekkende reeks vluchtige organische stoffen (VOC's) bevatten die in grote hoeveelheden door bomen en andere planten in de lucht worden uitgestoten. Monoterpenen en sesquiterpenen zijn enkele van de belangrijkste VOC's die door bossen worden uitgestoten.

Samen met de sesquiterpenen vormen de monoterpenen meestal het hoofdbestanddeel van een etherische olie en geven de planten en de plantenolie meestal hun typische geur. Industrieel zijn ze belangrijk als reuk- en aromastof. Deze sterke geur komt onder andere door warmte vrij en blijft rondom de plant hangen waardoor bacteriën, schimmels, parasieten, schadelijke insecten en andere ongewenste vijanden op veilige afstand worden gehouden.

Maar de vluchtige terpenen kunnen ook aantrekkelijk door bepaalde insecten worden gevonden waardoor ze juist worden aangetrokken tot de plant in plaats van afgestoten. Dit kan van groot belang zijn bij de bestuiving van planten. Een andere biologische functie van de sterk geurende terpenen is dat ze bijvoorbeeld ook vrijkomen nadat de plant wordt aangevallen door een schadelijke insect. Een natuurlijke vijand van het bewuste insect ruikt de vrijgekomen geur, wordt naar de plant toe gelokt en schakelt de indringer uit.

De meest bekende monoterpenen 

 • Limoneen

Limoneen komt in veel planten voor.  Limoneen wordt meestal gewonnen uit de etherische olie van citrusvruchten en wordt veel gebruikt in verzorgingsproducten. Er bestaan verschillende vormen van Limoneen.  D-limoneen in de meest voorkomende en heeft een kenmerkende sinaasappelgeur.  De olie wordt geëxtraheerd uit de schillen van citrusvruchten als sinaasappel, citroen, mandarijn en grapefruit door stoomdestillatie.  Ook rozemarijn, munt en dennen bevat limoneen.  Naast zijn heerlijke opwekkende geur heeft limoneen onder andere een ontstekingsremmende en antioxiderende werking. 

 • Linalool

Linalool is een monoterpeen welke je kunt vinden in veel bloemen en kruidenplanten. Door zijn aangename bloemige geur wordt het veel verwerkt in verzorgingsproducten.  Linalool wordt aangetroffen in de etherische olie van bijvoorbeeld Lavendel, roos, basilicum, koriander, oregano, druiven, zwarte thee, laurierblad, citroen, nootmuskaat, mandarijn, ho-hout en kardemom. Linalool speelt in de natuur een belangrijke rol bij de bestuiving van planten.  De geur trekt namelijk insecten aan. Linalool heeft op mens en dier een rustgevend effect. De geurstoffen prikkelen de neuszenuwen die een signaal doorgeven aan de hersenen.

 • Pineen

Pineen is een monoterpeen welke je kunt vinden in dennenharsen en vele andere planten zoals coniferen. Pineen is het belangrijkste bestanddeel in de etherische olie van ijzerkruid, salie, bergamot, zwarte peper, zwarte spar, boerenwormkruid  en pijnboompitten.  Wat pineen speciaal maakt is dat het een wisselwerking aangaat met receptoren en door de lucht beweegt.  Pineen werkt behalve kalmerend ook ontstekingsremmend, antibacterieel en helpt bij problemen met de luchtwegen. 

 • Myrceen

Myrceen is een monoterpeen welke te vinden is in laurier, verbena, myrcia, karwij, venkel, dille, hop, mango, citroengras, jeneverbes, roze peper, mandarijn, wild orange, en dragon. Myrceen heeft kalmerende effecten, werkt spierverslappend, pijnstillend en ontstekingsremmend.  Daarnaast versterkt het je immuunsysteem en ondersteund het een gezonde huid. 

 • Borneol

Borneol of ook wel Kamfer genoemd is een monoterpeen die te vinden is in onder andere blauw boerenwormkruid,  koriander en rozemarijn,  Een massage met deze essentiële oliën kan spierpijn verzachten.  Zwarte spar , syberische spar, patchouli, gember, oregano, tijm, munt en dille bevatten deze monoterpenen.  Borneol werkt antioxiderend, kalmerend, zorgt voor een gezonde bloedsomloop, versterkt het immuunsysteem en werkt helend voor de luchtwegen.

 • Eucalyptol

Eucalytol is een monoterpeen die te vinden is in onder andere pepermunt, rozemarijn, eucalyptus, basilicum, kardemom.  Eucalyptol speelt een belangrijke rol bij de ondersteuning van een gezond ademhalingssysteem.   Daarnaast staat Eucalyptol bekend om zijn reinigende eigenschappen. 

 • Careen

Careen is een monoterpeen.  Careen is te vinden in onder andere de Siberische spar, zwarte peper en Cypress,  Careen is zeer geschikt om oppervlaktes te reinigen. 

 • Terpineol

Terpineol is een monoterpeen welke voorkomt in onder andere eucalyptus en petitgrain.  Terpineol staat bekend om zijn rustgevend en kalmerend aroma. Daarnaast heeft het slijmoplossende eigenschappen, werkt het antiviraal en ondersteunt het een gezond ademhalingssysteem. 

 • Sabineen

Sabineen is een monoterpeen en is te vinden in zwarte peper, blauw boerenwormkruid, Douglas spar, Jeneverbes, Marjolein, Duizendblad. 

Sabineen heeft huidreinigende eigenschappen.  Daarnaast werkt het ontstekingsremmend, 

 • Azuleen

Azuleen is een monoterpeen welke voorkomt in Kamille. Het bezit antibacteriële eigenschappen, herstelt en kalmeert de huid en vermindert roodheden. De huid wordt weer zacht en soepel.

 • Campheen

Campheen is een monoterpeen en komt o.a. voor in de zwarte spar,  gember en cypress.  Campheen werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en antibacterieel. 

 • Decenal

Decenal is een monoterpeen en komt o.a. voor in Koriander.  Decenal staat bekend om zijn reinigende eigenschappen.

 • Eugenol

Eugenol is een monoterpeen en komt voor in Kaneel en in grote mate in ktuidnagel.  Eugenol houdt mond en tanden schoon, heeft antioxiderende eigenschappen, bevorderd een gezonde immuunrespons, en ondersteunt het cellulaire en cardiovasculaire systeem.

De meest bekende sesquiterpenen 

 • ß-Caryofylleen

ß-Caryofylleen is een sesquiterpeen. Het vormt een bestanddeel van de etherische olie van vele planten, onder meer van oregano, ylang-ylang, kruidnagel, zwarte peper, copaiba, wierook, melisse, duizendblad, magnolia en roze peper. ß-Caryofylleen werkt verzachtend voor de huid en weefsels. Het kan de verschijning van puistjes verminderen. ß-Caryofylleen ondersteunt een gezonde ontstekingsreactie, is een sterke antioxidant en ondersteunt de spijsvertering en bloedsomloop.

 • Santalol

Santalol is een sesquiterpeen welke het hoofdbestanddeel is in Sandelhout (55%).  Sandelhout staat bekend om zijn opbeurend aroma. Sandelhout verzacht en bevordert een gezond uitziende huid bij topisch gebruik.  Sandelhout essentiële olie bevordert cellulaire gezondheid en ondersteunt het spijsverterings- en immuunsysteem. 

 • Bergamoteen

Bergamotene is een sesquiterpeen.  Het vormt een klein bestanddeel van de etherische olie van onder andere Copaiba en Basilicum.  Bergamoteen heeft antioxiderende eigenschappen. 

 • Alpha Cedreen

Alpha Cedreen is een sesquiterpeen en is alleen te vinden in de essentiële olie van Cedar Hout.  Deze sesquiterpeen staat bekend om zijn reinigende eigenschappen.

 • Cedrol

Cedrol is een sesquiterpeen en is alleen te vinden in de essentiële olie van Cedar Hout.  Deze verbinding is antiseptisch, ontstekingsremmend, krampstillend, opwekkend, ontspannend en schimmelwerend.

 • Thujopseen

Thujopseen is een sesquiterpeen en is alleen te vinden in de essentiële olie van Cedar Hout.  Deze verbinding is antiseptisch, ontstekingsremmend, krampstillend, opwekkend, ontspannend en schimmelwerend.

 • Beta-Selineen

Beta-Selineen is een dicyclische sesquiterpeen en is te vinden in selderij zaad. Beta-selineen kan de spieren kalmeren en gewrichtsongemakken verminderen wanneer het intern wordt ingenomen.

 


«   »